DO & DON’TS BETREFT PAARDENSNACKS

 • Geplaatst op
 • Door HorseGloss
DO & DON’TS BETREFT PAARDENSNACKS

Naast appels, wortels en brood wist ik eerlijk gezegd niet zoveel van wat je een paard nu wel en niet kan voeren dus besloot ik wat research te doen. En zo kwam ik er al snel achter dat er best een

Naast appels, wortels en brood wist ik eerlijk gezegd niet zoveel van wat je een paard nu wel en niet kan voeren dus besloot ik wat research te doen. En zo kwam ik er al snel achter dat er best een aantal ongezonde groenten en/of fruit zijn die niet of zelfs schadelijk kunnen zijn. Zelf zou ik überhaupt niet snel afwijken van af en toe een appeltje of wortels maar het is toch best handig om hier wat meer over te weten. Daarom heb ik een lijstje samengesteld van wat mag een paard nu wel en niet eten.

Don’ts

harjte HG

 

 • Aardappels – het is familie van de nachtschade en het gif hoopt zich op in het lichaam van je paard waardoor het op het eerste gezicht niet schadelijk lijkt maar de gevolgen later pas problemen veroorzaken
 • Broccoli, Bloemkool & Kool – kunnen leiden tot gaskoliek
 • Avocado –  de bladeren, zaden en vruchten bevatten een stof die naast pepsin een ander niet-geïdentificeerde cardiac toxine bevat en schadelijk is voor de cellen en het hart van je paard.
 • Tomaten – deze zijn ook weer familie van de nachtschade. Zie aardappels.
 • Aubergine – familie van de nachtschade.
 • Goji bessen – familie van de nachtschade.
 • Uien – leiden tot gassen wat weer kan leiden tot gaskoliek
 • Eikels – paarden zijn er dol op maar teveel kan leiden tot problemen. Ze bevatten de giftige stof  tannine of tanninezuur en de stof komt in hoge mate voor in eikels die niet rijp zijn of in de groene bladeren. In de bruine eikels die wat ouder zijn hebben dit dus minder maar alsnog kan leiden tot teveel giftige stoffen.
 • Daarnaast mogen ze ook geen: Kaki & Rabarber (maar dat zie ik mensen ook niet zo snel aan hun paard voeren ;-))

 

Do’s

 • Mais – zelf gaf ik vaak gebroken mais en dat vond mijn merrie heerlijk. Maar pas er wel een beetje mee op want ze worden er snel te dik van omdat het zoveel koolhydraten bevat.
 • Wortels – natuurlijk de klassieker en bestaat voor het grootste gedeelte uit vocht dus deze gebruik ik vaak om mijn paard lekker mee te verwennen.
 • Appels – niet teveel want er zit best veel fructose in appels wat ook weer niet goed is.
 • Bananen – er zit veel kalium in waar paarden rustig van worden en daarnaast bevat het ook veel magnesium wat goed is voor het spier – en zenuwstelsel
 • Bier – het schijnt dat een biertje over het brok goed werkt tegen vochtophoping omdat het vochtafdrijvend is.
 • Daarnaast zijn; peren, sla, sinaasappel & mandarijn(zonder schil), selderij, komkommer, roggebrood, radijsjes, spinazie, perziken & pruimen ook geen probleem.

 

harjte HG

 

Zelf zorg ik er altijd wel voor dat voordat ik het fruit aan mijn paard geef het eerst goed afgespoeld is zodat de meeste pesticiden verwijderd zijn plus haal ik de pitten overal uit (ook bij de appels.)

#TIP: wil je jouw paard echt verwennen, geef hem dan een klein stukje stroopwafel. Mijn paard vind het echt heerlijk.

 

horse treat

 

Vond je deze post interessant?  Vergeet dan niet het duimpje omhoog te doen